Op donderdag 8 augustus strijkt het creatieve platform Eussi neer in Het Meterhuisje op de Westergasfabriek in Amsterdam. Omgedoopt tot House of Eussi, zal deze pop-up locatie dienen als ontmoetingsplek voor young creative minds, waar verschillende artistieke disciplines samenkomen. Te zien en te koop is Eussi’s eigen kledingcollectie en in samenwerking met feministisch platform Titty Mag zal werk geëxposeerd worden van onder andere Sevilay Maria van Dorst, Sioejeng Tsao en Lotte Dale.

Eussi laat zich lastig in een hokje plaatsen. Eussi begon als een kledingmerk dat eigenzinnige collecties uitbrengt door vintage kleding te ‘upcyclen’. Maar al snel groeide Eussi uit tot artistiek platform en campagnevoerder vóór inclusiviteit. Door middel van haar collecties, online activaties, video’s en evenementen, wil Eussi onder jongeren zowel bewustzijn scheppen als creativiteit stimuleren.

Nikki Kruijswijk (20 jr.) richtte Eussi in 2018 op vanuit een onvrede over de monocultuur die haar generatie leek te beheersen. Omdat de invloed van influencers en social media op het zelfbeeld van jongeren haar zorgen baarde, besloot ze een tegenbeweging op te richten. Ze gaf deze de naam Eussi —het omgekeerde van issue— omdat ze via deze weg aandacht vraagt voor maatschappelijke onderwerpen; intersectioneel feminisme in het bijzonder. Eussi richt zich in eerste instantie vooral op het introduceren van meer diverse en eigenzinnige rolmodellen om de ontwikkeling van de identiteit van jongeren positief te beïnvloeden.

Ook hoopt ze met House of Eussi een safe zone te creëren, waar iedereen welkom is en zich thuis kan voelen. Naast de kledingwinkel en expositieruimte zullen in de pop-up store ook elke week evenementen worden georganiseerd. Zo staan onder andere de screening van De Kroon van Robin Ramos, een feministische Titty Talk en een spoken-word avond met WeThePeople op de planning.

Een belangrijke tak van het platform is Eussi’s unisex kledingcollectie. Door zorgvuldig geselecteerde vintage kledingstukken van handgemaakte details en provocerende teksten te voorzien, vangt Eussi drie vliegen in één klap: ze ontziet het milieu, ze zendt activistische boodschappen de wereld in én stimuleert jongeren meer hun eigen identiteit uit te dragen.

Eussi says:
Pro women doesn’t mean anti men
Pro black doesn’t mean anti white
Pro LGBTQ+ doesn’t mean anti straight.

House of Eussi (in Het Meterhuisje) Pazzanistraat 6 | 1014 DB Amsterdam

Opening donderdag 8 augustus, 17:00 – 20:00 (met aansluitend feest in RadioRadio)
Opening expositie Curated by Titty Mag: zondag 11 augustus 17:00 – 20:00. (persbericht volgt)

Voor meer informatie, high res beeld of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Misha Kruijswijk, misha@eussi.amsterdam, 06-26421025.