Tijdens de EUSSI Launch in Sexyland afgelopen 15 juni nodigde Nikki Olyve drie jonge, vrouwelijke kunstenaars uit om hun werken te presenteren. Zowel Béla Teiwes (20), Malika Dröge (18) als Lotte Kan (19) verwerken vaak op hun eigen manier hun feministische dan niet idealistische blik op de maatschappij in hun kunst. Voor deze persoonlijke verhalen en visies ging Puck van der Werf het gesprek met de meiden aan.

Kunst van Malika Dröge

Malika Dröge vertelde:

‘Mijzelf een kunstenaar noemen doe ik niet.
Kunst is voor mij een uitlaatklep. Als ik teken staan mijn gedachtes stil en voel ik me even helemaal rustig en helder. Ik zie kunst als een taal die niemand spreekt, maar iedereen verstaat. Muziek is een grote inspiratie voor mij. Veel teksten die in mijn werk zitten, zijn teksten van nummers die mij hebben geïnspireerd.Ook ben ik sinds een tijdje veel bezig met een concept wat ik heb uitgedacht: “The Men-Made Mental State”.

Dit concept baseert zich op de al dan niet onbewuste indoctrinatie van de maatschappij die in ieder van ons brein een plekje heeft. Door de constante informatiestroom van onder meer media en de politiek zit ons hoofd vol met vooroordelen en foutieve informatie. Het doorgeschoten kapitalisme, de 9-to-5 cultuur en social media zijn voorbeelden van manieren waarop de ‘MMM-state’ ons brein beïnvloedt. De maatschappij waarin wij leven verdient er geld op als we ziek zijn, puistjes hebben of als we iets aan onze aangeprate onzekerheden willen doen. De ‘MMM-state’ plant een zaadje in ons brein die uitgroeit tot bijvoorbeeld het idee dat we perfect moeten en kunnen zijn. Zo wordt ook racisme in ons brein genesteld en denken velen onder ons dat geld een indicatie is voor succes in ons leven.

Ik hoop met mijn werk een handjevol mensen hier bewust van te maken. Ik probeer me zoveel mogelijk los te maken van de ‘MMM-state’ door dicht bij mezelf en bij de natuur te blijven, iedereen in zijn waarde te laten en mijn judgement miniem te houden.’
Keep an open mind.’