Tijdens de EUSSI Launch in Sexyland afgelopen 15 juni nodigde Nikki Olyve drie jonge, vrouwelijke kunstenaars uit om hun werken te presenteren. Zowel Béla Teiwes (20), Malika Dröge (18) als Lotte Kan (19) verwerken vaak op hun eigen manier hun feministische dan niet idealistische blik op de maatschappij in hun kunst. Voor deze persoonlijke verhalen en visies ging Puck van der Werf het gesprek met de meiden aan. Zo ook met Lotte die tevens ook het ontwerp van ‘The Finger’ heeft ontworpen die op de achterkant van de overhemden uit de Launch Collection van EUSSI is gezeefdrukt.

Kunst van Lotte Kan

Lotte Kan vertelde:

‘Ik ben zelf pas 3 jaar bezig met tekenen. Het tekenen is voor mij begonnen zonder achterliggende gedachte. Het maken van patronen op papier is voor mij iets heel vanzelfsprekends waar ik niet te veel over nadenk. Mijn werken zijn voornamelijk grafisch en vaak gemaakt met een zwarte pen op wit papier. Het gebruiken van deze simpele techniek doe ik omdat ik graag zo clean en eenvoudig mogelijk werk. Ik probeer met niet te veel lijnen een zo sprekend mogelijk beeld neer te zetten.
Wat ik ook belangrijk vind is dat er wat ironie in mijn tekeningen is te vinden, met het liefst een speels vleugje van ironie naar de maatschappij toe. Ik laat me inspireren door modernistische kunststromingen als Pop-Art en het constructivisme. In deze stromingen komt het simplistische aspect weer terug wat ik graag in mijn eigen werk gebruik. Kunstenaars als Andy Warhol en Marc Rothko zijn mijn voorbeelden. De kritische kijk naar de maatschappij van Andy Warhol in combinatie met zijn manier van illustreren inspireert mij dan ook sterk. Daarnaast maak ik net zoals Warhol gebruik van herhaling bij mijn illustraties, alleen doe ik dit niet met een zeefdruk maar met de hand. Mijn tekeningen zijn dus stuk voor stuk uniek.’